Att göra i trädgården – mars och april

Våren är här och den är alltid lika välkommen! Mars och april är fantastiska månader som visserligen lika gärna kan betyda snö som värmande vårsol men våren gör entré och hela trädgårdssäsongen ligger framför oss.
För många utav oss börjar det klia rejält i fingrarna så här års och frågan är vad man kan göra i trädgården i mars och april.

Så frön och väck växterna till liv

Många grönsaker och blommor kan förkultiveras i mars och april. När dessa plantor sedan har växt till sig är det dags att sätta om dem i separata, större krukor så att de blir riktigt fina och kraftiga plantor. För att hålla en jämn fuktighet kan man använda sig av miniväxthus. Miniväxthus finns i olika format som exempelvis glaskupor.

glaskupor Affari

Nu kan du dessutom börja förodla sommarblommande lök- och knölväxter som exempelvis Dahlia, Doftlilja, Gladiolus och Kalla.

Klipp ner övervintrande pelargoner och fuchsior och passa på att ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.

Se över trädgårdsredskapen

Trädgårdsredskap Burgon & Ball

Om du inte gjorde det i höstas så är det en perfekt tid nu att se över trädgårdsredskapen. Redskapen kan rengöras, träskaft kan oljas in och se efter om sekatörer och häcksaxar behöver slipas. Att hålla efter sina trädgårdsredskap ger dem längre hållbarhet.

Planering och uppröjning i trädgården

De där fantastiska vårdagarna som kan visa sig i mars och april är perfekta dagar att ge sig ut i trädgården. Till att börja med kan det vara bra att planera hur man vill ha sitt kommande trädgårdsår. Vill du ha nya blomsterrabatter, grönsaksland eller grusgångar? Är det någon ny växt som du skulle vilja ha i din trädgård? Har dina gamla trädgårdsmöbler gjort sitt och det är dags för inköp av nya? Eller är det så att dina trädgårdsmöbler duger några år till men behöver slipas och oljas in?

Om snön har smält bort så är det en bra tid att städa i trädgården efter vinterns förfall. Rensa ogräs tidigt så ligger du hela tiden ett steg före.

Affari växthus


Om man har växthus och/eller drivbänkar kan de städas och rengöras så att de är redo när det väl är dags för plantering.

Vårblommorna är här!

Bergs Potter terrakottakruka

Vårlökarna börjar blomma och trädgården väcks äntligen till liv. I april kan det även bli så pass varmt att man kan börja plantera vissa växter. Exempelvis kan man nu plantera de flesta sorters perenner, buskar och träd. 

En vårfin entré

Med vårkänslorna kommer även lusten att göra det vårfint vid sin entré och uteplats. Med tanke på att nätterna fortfarande kan vara kyliga och att aprilvädret kan bjuda på många överraskningar bör man plantera växter som klarar bakslag av kyla. Penséer är tåliga vårblommor men även lökväxter såsom påsk- och pingstliljor fungerar bra så här års.

rottingkruka Affari

Produkter i artikeln


SENASTE INSPIRATIONSINLÄGG

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.