Inredningstrender 2023

Vi har tagit klivet in i ett nytt år och vi har redan tagit emot årets första leverans med vårnyheter. Så vad har vi att vänta oss i inredningsvärlden 2023? Här kommer några utav de inredningstrender som vi kommer att se i år.

Japandi

Japandi är en inredningsstil som började växa sig stor redan 2022 men som väntas bli större 2023.
I denna trendiga inredningsstil möter den skandinaviska minimalism den japanska harmonin vilket ger oss stilrena hem med värme. Det är avskalat samt ett stort fokus på att rätt saker är på rätt plats.
Inred med låga möbler, mycket trä och mjuka, naturliga kulörer och material. Även material som rotting och bambu är vanligt och de varma materialen blir en vacker kontrast till de mer kalla materialen som exempelvis sten.

japandi inredningstrender 2023
Minimalism möter harmoni
Bild: Wikholm form

Den japanska delen av stilen har mörkt trä och svärta. Luftiga och omöblerade ytor i hemmet kompletteras med mer rustika skandinaviska detaljer.

Bild från Wikholm form

Mixa trä i olika nyanser

Vi ser naturmaterial i alla hem och trätrenden fortsätter att vara den största. Det är ett brett aspekt med olika träslag allt ifrån ljusa träslag till mörkare och mustiga träslag. Våga mixa med olika träslag och toner för att skapa spännande kombinationer samt gör rummet mer levande.

Vår kärlek till träkök håller i sig, kanske delvis på grund av japandi-trenden.

trätrenden 2023
Blanda olika träslag och toner

Böljande former

Redan under 2022 var havsinspirerande motiv en stor trend och även denna inspiration får följa med in i det nya året. Vaser, ljusstakar, speglar och möbler med böljande former är helt rätt nu!

Spegel FALCO från Nordal har en vacker böljande form

Förutom de böljande formerna som har inspiration från havet kommer man även att fortsätta se inredningsdetaljer formade med inspiration från snäckor, ostron och alger.

Inredning med statement

I år ska vi inreda med möbler och belysning som sticker ut och gör ett stort statement i rummet.

Vi kommer att se lampor med inspiration från Japan som exempelvis rislampor i böljande former. Lampor i naturmaterial som exempelvis bambu kommer vi att fortsätta att se mycket utav.

Bordslampa FUNGI från Affari of Sweden har en vacker svampform

Vi kommer även att se lampor i lekfulla svampkreationer samt lampor som skapar en wow-känsla, det vill säga en större lampa i rummet som sticker ut lite extra.

Vi ser även mer av de portabla, batteridrivna bordslamporna som man enkelt kan flytta runt i hemmet.

Även möbler såsom exempelvis fåtöljer kommer i fräcka former. Bubbliga, skeva och rundade möbler som stolt pryder sin plats i rummet. Man pratar om futuristisk retro där 70-talet, 80-talet och 90-talet möter framtiden.

Årets färgtrender – rött och blått

Några av färgerna som dominerar under 2023 är bland annat rött och blått i alla möjliga nyanser. Kombinera färgerna med varandra eller använd som kulörstarka accenter till en bas av neutrala färger.

De röda tonerna är allt från harmoniska och lugna toner av persika till terracotta samt klar röd.

Nyanser av persika och orange kombineras med grönt.

Beige har länge varit en trendfärg men många anser att den dova nyansen av persika kan ta över den tidiga trendfärgen. De varma persikotonerna är även en vacker kombination med pastellgrönt.

Precis som med de röda tonerna ser vi färgen blå i alla dess nyanser. Och om man inte vill ha en hel möbel i blått kan man ta in färgen i mindre inredningsdetaljer som exempelvis en pläd, lampa eller porslin.

Till detta ämne bör vi även ta upp lavendel som fortsätter att synas i våra hem. Lavendel är en omtyckt inredningsfärg då den framkallar känslor av lugn och ro. Samtidigt utstrålar lila lyx och sofistikering.

Micro luxury

Vi är i en speciell tid där vi precis tagit oss igenom tunga år med pandemi samt att världen nu ser ut att gå mot lite fattigare tider. Vår ekonomi begränsar oss samtidigt som vi har ett stort behov att lyx, återhämtning samt längtan efter att få unna sig något. Vi har inte råd att ha hela hemmet fullt med lyx men vill ändå ha känslan av det nånstans hemma. På så vis kom begreppet “Micro luxury” fram. Det betyder att man lyxar lagom och har ett rum med lyx eller bara någon enstaka lyxig detalj.

Vad är lyx för dig? Det kan vara att unna sig den där tvålen som luktar så himmelskt gott, att ge sig själv tiden att ta hand om sig själv eller att duka med finporslinet en helt vanlig vardag…

skapa vardagslyx med fint porslin

Naturmaterial

Naturmaterial går aldrig ur stil. Ull, kashmir, läder, linne, bambu, kork och trä är ledorden när det kommer till materialvalen inom inredningstrender 2023. Både konsumenter och producenter driver på för att vi ska kunna njuta av naturliga, giftfria och klimatsmarta material.

naturmaterial hör till inredningstrender 2023
Linne är en utav få råmaterial som inte behöver kemikalier innan det kan användas.
Vi har bland annat filtar och kuddfodral i linne från vår leverantör Wikholm form.

Förra året såg vi otroligt mycket heminredning i bambu och trä. I år kommer även kork och aluminium på framfart inom inredningen. Kork ger med dess naturliga bruna färg en jordnära känsla. Materialets robusta bark-utseende ger textur, värme och mysighet.
Aluminium är ett lättillgängligt material. Aluminium i sig kan återvinnas i det oändliga, vilket gör det till en av de mest miljövänliga metallerna du kan använda i ditt hem.

Mönster

2023 omfamnar vi alla sorters mönster

Älskar du mönster i alla dess former? Grattis, då kan du vara lite extra lycklig 2023 då vi omfamnar alla sorters mönster. Ränder gör en storstilad comeback, blommönster står sig stabilt samt grafiska mönsterbilder och lappteknik fortsätter vara aktuellt.

Inredning med patina och eftertanke

Att ha material som håller över tid gör att inredningsdetaljerna får en vacker patina med åren. Även detaljer och möbler i återvunnet material ger mycket karaktär i ett rum och bryter av från nyproducerade möbler.

Att blanda gammalt och nytt kallas “Hipstoric Home” och är en utav de största trenderna 2023.

Vintage-kollektion hör till 2023 inredningstrender
Flera av våra leverantörer har en vintage-kollektion med unika och antika produkter.
Här ser vi fantastiskt vackra urnor från Wikholm form.

2023 är även året som vi drar ner på spontanköpen och lägger istället mer tid på att hitta någonting vi verkligen gillar och kommer inreda våra hem under en lång tid. En väldigt bra trend både för plånboken och miljön! 

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.