Så skapar du ett julfint hem

Doften av jul

Nu börjar den komma smygandes – doften av jul. En och annan hyacint följer med hem från plantskolan och köket börjar inta doften av kanel, nejlika och glögg. Ett första tecken på att ditt hem börjar förvandlas till ett julfint hem.

Hyacintvaser

Doften är en viktig del i inredning eftersom man berörs extra mycket när alla sinnen blir tillfredsställda. Och just julen är en högtid med massor av dofter och kanske är det så att den bästa doften av dom alla kommer från julgranen?!

Julen 2021

Stunden då man klär granen är helig för många och vissa påstår att det är just vid det tillfället som julen börjar.

En rofylld själ skapar ett rofyllt hem

Så hur skapar man då ett julfint hem? Börja med att sänka kraven och dra ner på stressen. Tänk efter vad som är viktigast för dig och tillåt dig att ta genvägar och istället satsa på det som ger dig glädje och energi. Kanske älskar du att göra fina inslagningar och då är det perfekt att verkligen gå all-in på julklappsinslagning och istället kanske lämna över köksarbetet till någon annan.

julklappsinslagning

Och kom ihåg, det är årets mörkaste årstid och de där dammråttorna som dansar omkring på golven syns knappt ändå så här års.

Julbelysning i olika former

Julen 2021 är strax här och nu har vi en tid framför oss med härlig planering och förberedelse inför juldagarna. Kanske är det rentutav förberedelserna som är det bästa med julen?
Med advent börjar juldekorationen åka fram och välbehövlig belysning i form av julstjärnor, adventsljusstakar, ljusslingor och ljus.

julbelysning inomhus

Dekorationsbelysning är mysigt året runt men är väl ändå som mest välbehövlig just nu under den mörkaste delen av året. Kombinera julstjärnor med julslingor och frossa i levande ljus (under uppsikt!).

julbelysning utomhus

Kom även ihåg belysningen utomhus. Ljusslingor, lyktor och marschaller ger ett inbjudande hem.

Juldekoration med stor del från naturen

juldekoration från naturen

För att få ett mer personligt julhem kan man med fördel kombinera nya juldekorationer med gammaldags julpynt. Blanda upp detta med juldekoration från naturen i form av granris, mossa, grenar, kottar m.m.

En fin girlang gör du exempelvis av granris och amaryllis. Fyll amaryllisstjälken med vatten när den hänger upp och ned så håller den lika länge som in en vas.

Låt gottebordet bli en del av inredningen


Glögg, pepparkakor, julgodis, julnötter m.m. Är det någon högtid man inte går omkring hungrig så är det väl just på julen.

gottebord jul

Det här är högtidernas högtid om du älskar att baka och/eller laga mat. Ta fram dina vackraste skålar och fat och låt ditt hemgjorda julgodis, julnötter och satsumas bli en del utav inredningen. Detta tillsammans med ljusslingor och en julväxt blir ett vackert julstilleben som passar både liten som stor.

God Jul önskar vi på Hemlängtan.com!

Inspiration och inredningstips för hemmakontoret

Vi är många som har möjlighet att arbeta eller studera hemifrån och därför är i behov av att skapa en plats i hemmet för arbetsro.
Här ger vi inspiration och inredningstips för både hemmakontoret samt den lilla arbetsvrån. Skapa en inspirerande arbetsmiljö som ger kreativitet, produktivitet och arbetsro.

Hemmakontor eller en mobil arbetsplats?

Börja med att planera vilken plats i ditt hem du har möjlighet att ha som kontor.  Skapa, oavsett storlek eller plats, ett utrymme där du kan jobba varje dag. En arbetsplats ska helst vara en plats där du kan jobba ostört och som du kan gå ifrån när du tar paus eller avslutar jobbdagen.

Har du möjlighet att ha ditt hemmakontor i ett separat rum eller i en separat del av ditt hem är det att föredra. Har man en fast plats som man förknippar med arbete är det lättare att skifta sitt mindset mellan arbetstid och ledighet. 

hemmakontor Nordal

Men även om man inte har möjligheten att ha ett separat arbetsrum i hemmet så kan man ändå skapa en yta att hitta arbetsro på. Och visst fungerar det att sitta vid matbordet, men tänk på att det kan vara bra att plocka undan allt arbetsrelaterat material när arbetsdagen är slut så att det blir en tydlig gräns mellan arbetstid och ledig tid.

Fördelen med att ha en mobil arbetsplats är att det också blir lättare att variera arbetsplatser i hemmet och därmed även variera sin arbetsställning. Kanske man kan ändra arbetsplats beroende på arbetsuppgift? Behöver man läsa längre dokument kanske läsfåtöljen eller soffan är att föredra medan vissa uppgifter sköts bäst från ett bord och en ergonomiskt riktig stol. Ett telefonsamtal kanske man kan ta utomhus om solen tittar fram?

Ha en röd tråd

För att få ett enhetligt intryck kan det vara bra om hemmakontoret smälter in med övrig inredning i hemmet. Möblerna i ett hemmakontor kan med fördel vara relativt diskreta möbler som ger rummet ett stiligt och snyggt intryck. Andra sätt att skapa en röd tråd med övrigt i hemmet är med hjälp av färger, material osv.

hemmakontor Nordal

En plats för kreativitet

En arbetsplats innebär ofta en plats för kreativitet och produktivitet. En inspirerande miljö stimulerar din kreativitet och just därför är det viktigt att planera inredningen lite extra kring din arbetsplats.

hemmakontor Nordal

Se över skrivbordet och byt ut pappershögar och gamla kaffemuggar till fina förvaringslådor, gröna växter och ett vackert doftljus. På väggen kan man ha vackra prints och anslagstavla för exempelvis inspirerande moodboards.

Ergonomi

Val av stol är beroende på hur mycket man kommer att använda sitt hemmakontor. Jobbar man hemifrån vid enstaka tillfällen eller har en arbetsplats för att enbart betala räkningar och gå igenom post krävs det inte en riktig skrivbordsstol. Här har man möjlighet att istället välja en stol för dess design och för att den smälter bra in i inredningen.

stol hemmakontor Nordal

Om du istället arbetar hemifrån ofta kan det vara bra att tänka på att det ska vara en ergonomiskt bra arbetsplats. Ha en bra stol och bra arbetsbelysning. Extra bra är det om man har möjlighet att även kunna stå upp och arbeta vissa delar av dagen.

Förvaring

Satsa även på en förvaringsmöbel för pärmar och dylikt. Mindre saker som exempelvis pennor kan kan man ha i vackra förvaringslådor.

hemmakontor förvaringslåda Nordal

Less is more i ett hemmakontor eftersom en städad och ordningssam arbetsplats gör att det är lättare att fokusera på sin arbetsuppgift.

hemmakontor förvaring Nordal

Ha koll på tiden

När man jobbar hemifrån är det lätt hänt att inte hålla sig till sina ordinarie arbetstider. Det kan vara hushållssysslor, TV eller annat som lockar och “stjäl” arbetstid. Eller så så har man svårt att slita sig från sin dator och tycks aldrig riktigt kunna avsluta sin arbetsdag.

Börja din arbetsdag med att sätta upp mål för dagen och gör en “att-göra-lista” som du håller dig till. Gör ärenden som inte har med jobbet att göra utanför arbetstid precis som vanligt.

väggklocka hemmakontor Nordal

Ha en klocka vid din arbetsplats och håll dig till din plan. Och kom ihåg att lika viktigt det är att hålla sig till sin arbetsplan lika viktigt är det att planera in korta pauser i sin arbetsdag.
Planera även in en lunchrast i ditt jobbschema för att röra på dig samt byta miljö. Ta en lunchpromenad eller en löprunda. Träning och miljöombyte ökar välbefinnandet och gör oss mer kreativa och effektivare enligt forskning från Stockholms Universitet och Karolinska Institutet.


Produkter till hemmakontoret


SENASTE INSPIRATIONSINLÄGG

Att göra i trädgården – mars och april

Våren är här och den är alltid lika välkommen! Mars och april är fantastiska månader som visserligen lika gärna kan betyda snö som värmande vårsol men våren gör entré och hela trädgårdssäsongen ligger framför oss.
För många utav oss börjar det klia rejält i fingrarna så här års och frågan är vad man kan göra i trädgården i mars och april.

Så frön och väck växterna till liv

Många grönsaker och blommor kan förkultiveras i mars och april. När dessa plantor sedan har växt till sig är det dags att sätta om dem i separata, större krukor så att de blir riktigt fina och kraftiga plantor. För att hålla en jämn fuktighet kan man använda sig av miniväxthus. Miniväxthus finns i olika format som exempelvis glaskupor.

glaskupor Affari

Nu kan du dessutom börja förodla sommarblommande lök- och knölväxter som exempelvis Dahlia, Doftlilja, Gladiolus och Kalla.

Klipp ner övervintrande pelargoner och fuchsior och passa på att ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.

Se över trädgårdsredskapen

Trädgårdsredskap Burgon & Ball

Om du inte gjorde det i höstas så är det en perfekt tid nu att se över trädgårdsredskapen. Redskapen kan rengöras, träskaft kan oljas in och se efter om sekatörer och häcksaxar behöver slipas. Att hålla efter sina trädgårdsredskap ger dem längre hållbarhet.

Planering och uppröjning i trädgården

De där fantastiska vårdagarna som kan visa sig i mars och april är perfekta dagar att ge sig ut i trädgården. Till att börja med kan det vara bra att planera hur man vill ha sitt kommande trädgårdsår. Vill du ha nya blomsterrabatter, grönsaksland eller grusgångar? Är det någon ny växt som du skulle vilja ha i din trädgård? Har dina gamla trädgårdsmöbler gjort sitt och det är dags för inköp av nya? Eller är det så att dina trädgårdsmöbler duger några år till men behöver slipas och oljas in?

Om snön har smält bort så är det en bra tid att städa i trädgården efter vinterns förfall. Rensa ogräs tidigt så ligger du hela tiden ett steg före.

Affari växthus


Om man har växthus och/eller drivbänkar kan de städas och rengöras så att de är redo när det väl är dags för plantering.

Vårblommorna är här!

Bergs Potter terrakottakruka

Vårlökarna börjar blomma och trädgården väcks äntligen till liv. I april kan det även bli så pass varmt att man kan börja plantera vissa växter. Exempelvis kan man nu plantera de flesta sorters perenner, buskar och träd. 

En vårfin entré

Med vårkänslorna kommer även lusten att göra det vårfint vid sin entré och uteplats. Med tanke på att nätterna fortfarande kan vara kyliga och att aprilvädret kan bjuda på många överraskningar bör man plantera växter som klarar bakslag av kyla. Penséer är tåliga vårblommor men även lökväxter såsom påsk- och pingstliljor fungerar bra så här års.

rottingkruka Affari

Produkter i artikeln


SENASTE INSPIRATIONSINLÄGG

Fantastisk Shakshuka i gjutjärnspanna

Shakshuka recept

Vi är många som älskar att lägga tid och kärlek på matlagning. Bra råvaror, gedigna köksredskap och umgänge i köket ihop med nära och kära är viktiga ingredienser för en lyckad stund i köket. Idag unnar vi oss en god Shakshuka som får puttra länge i gjutjärnspanna.

Shakshuka

Shakshuka är en enkel, mättande och fantastisk god tomatgryta med pocherade ägg. Rätten är vanlig som frukost i mellanöstern men passar även alldeles utmärkt som en middagsrätt. Server gärna din Shakshuka tillsammans med surdegsbröd och hummus. Tomatgrytan finns i många varianter och du kan göra den efter din egen smak.

ingredienser till Shakshuka

Recept ( 4 portioner )

 • 2 gula lökar
 • olivolja, till stekning
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 tsk malen spiskummin
 • 1 tsk paprikakrydda
 • 5 grovhackade tomater eller 400g konserverade körsbärstomater beroende på säsong
 • 1 hackad chili
 • 2 dl vatten
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk basilika
 • 1 kruka färsk koriander
 • 1 tsk salt
 • malen svartpeppar
 • 4 ägg

Gör så här:

 1. Skala och finhacka all lök.
 2. Stek gul lök i olivolja i ett par minuter. Tillsätt vitlök, spiskummin och paprikapulver och låt det steka ihop 1 min.
 3. Tillsätt tomater, chili, vatten, tomatpuré och basilika och låt såsen puttra ihop 5 min.
 4. Hacka koriandern och blanda i. Spara lite till garneringen.
 5. Smaka av med salt och peppar. När tomatsåsen tjocknat gör man 4 små gropar där man försiktigt knäcker äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder.
 6. Låt puttra under lock i några minuter tills äggen är klara.
 7. Strö färsk koriander över din Shakshuka och servera till bröd.

Varför ska man laga mat i gjutjärnspanna?

Med en gjutjärnsgryta/panna behöver du inte tänka på temperaturen. Den tål höga temperaturer och är bra på att behålla värmen och att fördela den i hela grytan. Gjutjärn fungerar dessutom på alla värmekällor. Du kan använda din gryta både på spisen (inklusive induktion), i ugnen eller över öppen eld.
När man tillagar mat i en gjutjärnsgryta berikas maten med järn, något som är både nyttigt samt ger en fantastisk smak till maten.
Om man tar väl hand om en gjutjärnspanna har den en mycket lång livstid, faktum är att den bara blir bättre med tiden.

Shakshuka i gjutjärnspanna

Skötsel av gjutjärnsgryta

Efter att man har lagat mat i sin gjutjärnsgryta/panna bör man hälla i vatten och låta det puttra ett tag på spisen. Häll sedan bort vattnet och skölj grytan ren. Torka torrt med hushållspapper och stryk på lite olja. Fortsätter man att sköta sin gjutjärnsgryta på det här sättet bibehåller man en fin yta år efter år.

Skötsel av gjutjärnspanna

Om matrester har bränt fast kan man koka upp vatten tillsammans med grovsalt i gjutjärnsgrytan och eventuellt även skrubba lite lätt med tvättsvamp eller borste. Avsluta sedan med att torka gjutjärnsgrytan och stryka på lite matolja.Produkter i artikeln


SENASTE INSPIRATIONSARTIKLAR

Julväxter inne & ute

Foto: Wikholm Form

Dekorera med julväxter både inne och ute. Med växter blir det inte bara vackert utan du får även ett hem som doftar ljuvligt. Ta exempelvis hyacinten som bjuder på en fantastisk doft eller grandoften som verkligen förknippas med julen.

Plocka in naturen

Foto: Affari

Naturen bjuder på mycket fint såsom granris, kvistar, kottar m.m. Granris är användbart till mycket. Du kan göra kransar, girlanger eller lägga lite granris utanför ytterdörren.
Men hur är det då med allemansrätten, får man gå ut i skogen och plocka för sig det man vill ha? Det är inte tillåtet att ta grenar eller skott från växande plantor och träd. Däremot får man plocka granris från kapade grenar på ett hygge. För att alltid vara på den säkra sidan är det en fin gest att prata med markägaren innan du plockar med dig någonting från skogen.

Julblommor inomhus

Foto: Bergs Potter

Som inomhusväxt vid juletid har vi exempelvis julros, hyacint, amaryllis, julstjärna och rumsgran. Många utav växterna går att hålla vid liv även efter julen och vissa kan man även testa att plantera ut i trädgården. Testa att gräva ner hyacintlökarna samt plantera ut julrosorna så kan du med lite tur få njuta utav dem år efter år.

Snittblommor

Foto: Wikholm Form

Det är även oerhört vackert att göra buketter utav olika julblommor. Jul och nyår brukar vara ett startskott för tulpanen och vi är många som inte vill vänta ända till våren för att få njuta utav den här vackra blomman.
Amaryllis är en annan populär snittblomma till jul som håller länge i vas. Och vill man inte ha den i vas går det lika bra att hänga den upp och ned i ett fönster. Häll lite vatten i den ihåliga stjälken och fyll sedan på allt eftersom. Häng upp amaryllisen i ett vackert snöre så får du ett fönster med riktig julkänsla.

Dekorera din inredning

Foto: Storefactory

Det fina med växter är att du kan dekorera ljusstakar, skålar m.m. med exempelvis en grön kvist och så har du gjort dig en juldekoration av något som du faktiskt använder och har framme året runt. I den tid vi lever nu när vi måste minska vår konsumtion är det bra att kunna använda sig av saker som man redan har i sitt hem. Med växter kommer man långt och det kan vara skönt att man faktiskt inte måste köpa en hel julservis eller en massa Tomtar för att få julstämning i sitt hem.

” I den tid vi lever nu när vi måste minska vår konsumtion är det bra att kunna använda sig av saker som man redan har i sitt hem. “

Likaså i en dukning är det ofta blommor och växter som gör det där lilla extra. Sätt en liten grankvist i en servett eller lägg en girlang mitt på bordet.

Foto: Storefactory

Har man inte granris så fungerar det givetvis lika bra med andra växter. Använd exempelvis en kvist av rosmarin och forma till en krans.

Sist men inte minst – julgranen!

Foto: Affari

Men den viktigaste och populäraste växten utav dem alla så här års är väl ändå julgranen. Bortsett från alla barr är det väldigt mysigt med en pyntad gran i sitt hem. Och hur sköter man sin gran på bästa sätt för att undvika att den barrar för mycket? Här kommer lite tips för en mer hållbar gran:

 • Ta inte in granen för snabbt. Ställ granen i garaget eller liknande innan du tar in den. Från att den står utomhus till att ta in den i värmen blir en stor skillnad temperaturmässigt vilket kan göra att granen barrar lättare.
 • Granen måste ha vatten genast när den tas in och man måste fylla på med vatten med jämna mellanrum, särskilt i början. En gran ska aldrig vara utan vatten.
 • Såga eller yxa ett snitt längst ner. Precis som med snittblommor så hjälper du granen att komma åt vattnet i julgransfoten om du gör på detta sätt.

Produkter i inlägget:

Duka upp till glöggmingel

duka upp till glöggmingel

Äntligen börjar julen närma sig och med det kommer alla mysiga julförberedelser som hör därtill. Bjud in några vänner på glöggmingel och provsmaka pepparkakor, julgodis och annat gott.

Dryck och tilltugg

Be dina vänner ta med sig en flaska av deras favoritglögg och anordna sedan en glöggprovning tillsammans. Det kan bli ett roligt samtalsämne under kvällen och kanske får du en ny favorit.
Har du tid över inför ditt glöggmingel kan det vara roligt att prova på att göra sin egen glögg.

glöggmingel träbricka Affari dukning

En ostbricka med kex, knäcke och marmelader kan vara en god bas på ett glöggmingel. Här har vi dukat upp ostbrickan på den vackra skärbrädan ARVID.

Inspiration vid dukningen

Använd gärna grönsaker och frukter som en del av dukningen. Här har vi exempelvis använt oss av grönkål som hör julen till och som dessutom matchar dukningen.
Mörkt trä är snyggt ihop med gult och grönt som också fick vara färgtemat för den här dukningen. Färgtemat har även varit en viktig detalj i valet av dryck och tilltugg. För att få ett enhetligt intryck är det snyggt om dukningen harmonierar med maten.

glöggmingel kakfat Affari
glöggmingel kakfat julgodis pepparkakor

Till vårt glöggmingel fyller vi kakfatet med julgodis och pepparkakor. Den bryter även av från övriga detaljer i dukningen med dess höjd och färg. Att duka med kakfat och tårtfat i olika höjder skapar en effektfull intryck. En annan fördel med kakfat är att man kan använda den till så mycket mer än enbart kakor. Samla några julgranskulor på en utav våningarna, ställ några värmeljus eller varför inte ha mossa med lite kottar. Det är bara fantasin som sätter gränser.

glöggmingel kökstextilier textilier Shyness

Blanda gärna textilier och porslin men låt de gärna följa en röd tråd. I det här fallet är samtliga textilier i grått och vitt.

Tips på belysning på ett glöggmingel

Belysningen består av ljusslingor som vi gömmer i grankvistar samt levande ljus i olika former.

ljusstake glasvas vas jul

Har man inte ljusstakar som passar till dukningens tema kan man med lite fantasi använda sig utav andra saker i sitt hem. I det här fallet har vi använt en glasvas som ljusstake då öppningen passade perfekt till ett kronljus. Extra dekorativt blev det när vi fyllde den med vatten och en kvist. Även här är det inspiration av naturen och naturmaterial.

Och kom ihåg, det viktigaste av allt är att ha en mysig tid tillsammans. Så gör det enkelt för dig själv och njut av den här härliga tiden innan jul.

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.