Påskfint hemma: Enkla och kreativa idéer för att skapa påskstämning!

Vårens stora högtid väntar runt hörnet – PÅSK! Fyll upp med inspirerande inredning som ger en föraning om påskfirande och trädgårdsliv.

Det finns många olika sätt att skapa en påskstämning i sitt hem. En enkel start kan vara att byta ut vinterdekorationerna mot något mer vårlikt. Ljusa färger som gult, grönt och pasteller passar perfekt och kan ge en föraning om det kommande firandet.

Trädgården är också en viktig del av våren och påsken. Det är en tid då naturen vaknar upp och det börjar gro igen. Att plantera blommor och grönsaker kan vara ett roligt sätt att förbereda sig för säsongen.

Påskdukning med rustik känsla

Påskdukning
Påskdukning från Affari of Sweden

Om man vill skapa en rustik påskdukning med en härlig vårkänsla kan man använda sig av några enkla men effektfulla dekorationer. En rutig duk ger en rustik känsla och passar bra tillsammans med levande ljus och en fin bukett med vårblommor.

Tygservetter ger känslan av lyx

Tygservetter ger en känsla av lyx både till vardag och fest. För en avslappnad dukning slår du en enkel knut på servetten och dekorerar med ett knippe fjädrar. Välj en enfärgad servett ur kollektionen ELSA och matcha med bordsduken INGRID i rutig bomull. Tallriksunderlägg i naturmaterial är även de ett vackert inslag i den rustika dukningen.

Klä ljuskronan inför våren och påsk

Över bordet hänger den vackra ljuskronan AXEL. En ljuskrona passar i alla årstider och kan enkelt pyntas efter högtider eller årstider. Takkronan är stilren och vacker i sin enkelhet utan dekorationer, men för att få den extra påskfin är den här klädd i björkris. För att få in påskens stora färg GUL har takkronan ljus i denna färg.

Ljus ger en härlig stämning även på påsk

​Även om det här är en högtid när ljuset utomhus kommer tillbaka är det vackert och stämningsfullt med lite levande ljus. Och vad passar inte bättre så här i påsktider än de dekorativa äggljusen?! När de vita ljusen brunnit ner en bit framträder en gula inuti. Tänk på att alltid placera ljusen på fat eller i hållare av icke brännbart material.

Släpp in vårljuset

vårljus Affari of Sweden

För många betyder påskdagarna startskottet för trädgårdsfix! Starta upp odlingssäsongen med en skön samling krukor och tillbehör. Hos oss finns allt från krukor, planteringskärl, urnor och dekorativa trädgårdsprydnader.

​Handgjorda urnor ger en fantastisk charm. Ingen är exakt lika som den andra och färg, form och storlek kan variera något. ALBIN urna i terrakotta är ett vackert stilleben i fönsterkarmen. Tänk dock på att placera en glascylinder i urnan om man vill använda den som vas.

Vi önskar er en riktigt fin och mysig påsk!

Formex 2023

Formex 2023 har precis avslutats och vi är glada över att vi hade möjlighet att besöka årets första inredningsmässa. Mässan är en bra möjlighet för oss att göra våra inköp för våren och sommaren, men också lyssna på föredrag samt få inspiration i massor från alla duktiga utställare.

Wikholm form

Wikholm form är en utav våra största leverantörer i webbutiken med allt ifrån möbler till små inredningsdetaljer och så har vi ju givetvis deras trädgårdssortiment som är något alldeles speciellt. Därför är det lite extra härligt är det att se deras vår- och sommarsortiment för att väcka vårlängtan och trädgårdslängtan riktigt ordentligt.

Wikholm form - trätunna i ek
Trädgårdskruka i ek

Vad sägs exempelvis om trätunnan på bilden ovan? Pelargonerna i all ära men trätunnan i ek är ett vackert blickfång inte bara på denna mässa utan även ute i en trädgård. Krukan får en vacker patina med åren och kan stå ute i trädgården året runt om man vill det.

Wikholm form

Eldfatet FRANKA är inte någon nyhet men här visar Wikholm form att den ju passar precis lika bra som planteringskärl som ett eldfat. Perfekt med saker som har flera användningsområden!

Affari of Sweden

Affari of Sweden

En stor del utav Affari of Sweden‘s monter bestod av naturnära färger och material. Många utav deras produkter har en fin historia bakom sig vilket vi kommer att ta upp mer utav i ett inlägg framöver.

Vill man ha mer färg i sitt hem eller i sin trädgård finns det givetvis massor att välja på även från Affari of Sweden. Vi höll direkt för trädgårdsstolarna VISBY när vi såg dem i deras katalog tidigare och var därför väldigt glada över att de fanns med även på mässan så att vi skulle få chansen att provsitta dem innan inköp. Och ja, de var inte bara vackra stolar utan även otroligt sköna att sitta i. Lite lätt bakåtlutad och riktigt skönt stöd om ryggen. Om man dessutom har en dyna eller kudde finns det inte mycket att klaga på.
Trädgårdsstolarna finns i sex olika kulörer och kommer in i webbutiken inom kort.

Affari of Sweden
Terrakottakrukor CAMILLE

Värt att nämna är även alla vackra krukor och urnor som det finns så gott om i Affari’s sortiment. Framför allt har vi kollektionen CAMILLE som är en riktig storsäljare i vår webbutik. Under våren kommer det in fler krukor i denna serie.

Ny leverantör – I AM interior

I AM interior

Vi är riktigt glada över att kunna välkomna ett nytt varumärke till vår webbutik. Det svenska varumärket I AM interior har till största delen egendesignade produkter för både hem & trädgård. I mars väntar vi in vår första leverans från dem.

De otroligt vackra porslinskrukorna i grönt är ett samarbete med Karl Fredrik på Eklaholm och I AM interior. Även dessa är ett givet val att ta in i vår webbutik under våren.

Formex i övrigt

Förutom ovanstående leverantörer har vi givetvis kikat hos våra andra leverantörer så som Box in Bag, Burgon & Ball, Bergs Potter mfl men även tagit en kik på nya varumärken. Det är alltid gott att få klämma och känna på produkter och få träffa människorna bakom varje varumärke.

Strömshaga hade en riktigt inspirerande monter och vårt sortiment från dem växer sig större för varje år. Deras vårnyheter har en härlig blandning av medelhavskänsla och lite gammeldags sommarstugekänsla.

Sköna Ting

Sköna Ting hade utan tvekan den maffigaste och vackraste tavelväggen. Från dem har vi vackra vintage postrar i olika växtmotiv.

Det var en liten kik på vårt Formex-besök. Nu ser vi fram emot kommande leveranser med vårnyheter.

Inredningstrender 2023

Vi har tagit klivet in i ett nytt år och vi har redan tagit emot årets första leverans med vårnyheter. Så vad har vi att vänta oss i inredningsvärlden 2023? Här kommer några utav de inredningstrender som vi kommer att se i år.

Japandi

Japandi är en inredningsstil som började växa sig stor redan 2022 men som väntas bli större 2023.
I denna trendiga inredningsstil möter den skandinaviska minimalism den japanska harmonin vilket ger oss stilrena hem med värme. Det är avskalat samt ett stort fokus på att rätt saker är på rätt plats.
Inred med låga möbler, mycket trä och mjuka, naturliga kulörer och material. Även material som rotting och bambu är vanligt och de varma materialen blir en vacker kontrast till de mer kalla materialen som exempelvis sten.

japandi inredningstrender 2023
Minimalism möter harmoni
Bild: Wikholm form

Den japanska delen av stilen har mörkt trä och svärta. Luftiga och omöblerade ytor i hemmet kompletteras med mer rustika skandinaviska detaljer.

Bild från Wikholm form

Mixa trä i olika nyanser

Vi ser naturmaterial i alla hem och trätrenden fortsätter att vara den största. Det är ett brett aspekt med olika träslag allt ifrån ljusa träslag till mörkare och mustiga träslag. Våga mixa med olika träslag och toner för att skapa spännande kombinationer samt gör rummet mer levande.

Vår kärlek till träkök håller i sig, kanske delvis på grund av japandi-trenden.

trätrenden 2023
Blanda olika träslag och toner

Böljande former

Redan under 2022 var havsinspirerande motiv en stor trend och även denna inspiration får följa med in i det nya året. Vaser, ljusstakar, speglar och möbler med böljande former är helt rätt nu!

Spegel FALCO från Nordal har en vacker böljande form

Förutom de böljande formerna som har inspiration från havet kommer man även att fortsätta se inredningsdetaljer formade med inspiration från snäckor, ostron och alger.

Inredning med statement

I år ska vi inreda med möbler och belysning som sticker ut och gör ett stort statement i rummet.

Vi kommer att se lampor med inspiration från Japan som exempelvis rislampor i böljande former. Lampor i naturmaterial som exempelvis bambu kommer vi att fortsätta att se mycket utav.

Bordslampa FUNGI från Affari of Sweden har en vacker svampform

Vi kommer även att se lampor i lekfulla svampkreationer samt lampor som skapar en wow-känsla, det vill säga en större lampa i rummet som sticker ut lite extra.

Vi ser även mer av de portabla, batteridrivna bordslamporna som man enkelt kan flytta runt i hemmet.

Även möbler såsom exempelvis fåtöljer kommer i fräcka former. Bubbliga, skeva och rundade möbler som stolt pryder sin plats i rummet. Man pratar om futuristisk retro där 70-talet, 80-talet och 90-talet möter framtiden.

Årets färgtrender – rött och blått

Några av färgerna som dominerar under 2023 är bland annat rött och blått i alla möjliga nyanser. Kombinera färgerna med varandra eller använd som kulörstarka accenter till en bas av neutrala färger.

De röda tonerna är allt från harmoniska och lugna toner av persika till terracotta samt klar röd.

Nyanser av persika och orange kombineras med grönt.

Beige har länge varit en trendfärg men många anser att den dova nyansen av persika kan ta över den tidiga trendfärgen. De varma persikotonerna är även en vacker kombination med pastellgrönt.

Precis som med de röda tonerna ser vi färgen blå i alla dess nyanser. Och om man inte vill ha en hel möbel i blått kan man ta in färgen i mindre inredningsdetaljer som exempelvis en pläd, lampa eller porslin.

Till detta ämne bör vi även ta upp lavendel som fortsätter att synas i våra hem. Lavendel är en omtyckt inredningsfärg då den framkallar känslor av lugn och ro. Samtidigt utstrålar lila lyx och sofistikering.

Micro luxury

Vi är i en speciell tid där vi precis tagit oss igenom tunga år med pandemi samt att världen nu ser ut att gå mot lite fattigare tider. Vår ekonomi begränsar oss samtidigt som vi har ett stort behov att lyx, återhämtning samt längtan efter att få unna sig något. Vi har inte råd att ha hela hemmet fullt med lyx men vill ändå ha känslan av det nånstans hemma. På så vis kom begreppet “Micro luxury” fram. Det betyder att man lyxar lagom och har ett rum med lyx eller bara någon enstaka lyxig detalj.

Vad är lyx för dig? Det kan vara att unna sig den där tvålen som luktar så himmelskt gott, att ge sig själv tiden att ta hand om sig själv eller att duka med finporslinet en helt vanlig vardag…

skapa vardagslyx med fint porslin

Naturmaterial

Naturmaterial går aldrig ur stil. Ull, kashmir, läder, linne, bambu, kork och trä är ledorden när det kommer till materialvalen inom inredningstrender 2023. Både konsumenter och producenter driver på för att vi ska kunna njuta av naturliga, giftfria och klimatsmarta material.

naturmaterial hör till inredningstrender 2023
Linne är en utav få råmaterial som inte behöver kemikalier innan det kan användas.
Vi har bland annat filtar och kuddfodral i linne från vår leverantör Wikholm form.

Förra året såg vi otroligt mycket heminredning i bambu och trä. I år kommer även kork och aluminium på framfart inom inredningen. Kork ger med dess naturliga bruna färg en jordnära känsla. Materialets robusta bark-utseende ger textur, värme och mysighet.
Aluminium är ett lättillgängligt material. Aluminium i sig kan återvinnas i det oändliga, vilket gör det till en av de mest miljövänliga metallerna du kan använda i ditt hem.

Mönster

2023 omfamnar vi alla sorters mönster

Älskar du mönster i alla dess former? Grattis, då kan du vara lite extra lycklig 2023 då vi omfamnar alla sorters mönster. Ränder gör en storstilad comeback, blommönster står sig stabilt samt grafiska mönsterbilder och lappteknik fortsätter vara aktuellt.

Inredning med patina och eftertanke

Att ha material som håller över tid gör att inredningsdetaljerna får en vacker patina med åren. Även detaljer och möbler i återvunnet material ger mycket karaktär i ett rum och bryter av från nyproducerade möbler.

Att blanda gammalt och nytt kallas “Hipstoric Home” och är en utav de största trenderna 2023.

Vintage-kollektion hör till 2023 inredningstrender
Flera av våra leverantörer har en vintage-kollektion med unika och antika produkter.
Här ser vi fantastiskt vackra urnor från Wikholm form.

2023 är även året som vi drar ner på spontanköpen och lägger istället mer tid på att hitta någonting vi verkligen gillar och kommer inreda våra hem under en lång tid. En väldigt bra trend både för plånboken och miljön! 

Inred ditt hem för en mysig höst

Dags att ta hand om hemmet & dig själv

Inred ditt hem för en mysig höst

Vardagen är igång igen efter sommarens semester. Det kan kännas skönt med vardag och rutiner igen men det kan även kännas hektiskt när allt drar igång. Vi behöver en balans mellan vardag och återhämtning och nu när mörkret faller på är det en extra bra tid att sätta guldkant på tillvaron. Njut av ett glas vin till nyskördade frukter och ta dig tid till att varva ner och pausa ekorrhjulet för en liten stund.

Inred ditt hem för en mysig höst. Även hemmet behöver lite tid och kärlek och det kan vara skönt att organisera, rensa och höstpiffa ditt hem.

Hösten – en bra tid att se över sin belysning

Inred ditt hem för en mysig höst
Vägglampa ANITA från varumärket Strömshaga

Med hösten kommer även mörkret och det är nu hög tid att se över belysningen i ditt hem. Oftast behöver man fler ljuskällor än vad man tror för att få det trivsamt.

Det finns tre sorters belysning; funktionsbelysning, stämningsbelysning samt allmänbelysning. Ett hem behöver en blandning av dessa tre för att det ska bli trivsamt och funktionellt. Stämningsbelysning ger ett jämnt och stämningsfullt ljus medan funktionsbelysning är koncentrerat och skapar starka kontraster mellan ljus och skugga.

Gå runt i ditt hem och se över belysningen i varje rum. Börja med att släcka alla lampor för att se hur det naturliga ljuset sprider sig. Tänk sedan vad du har för behov i rummet. Det kan exempelvis vara ett rum som du ofta sätter dig för att läsa tidningen och har då ett behov utav en bra läslampa (funktionsbelysning).

Levande ljus för en mysig & stämningsfull känsla

Inred ditt hem för en mysig höst
Lampett SNÄCKA från varumärket Strömshaga

Med hösten kommer ett stort behov av att återigen boa in oss inomhus efter sommaren. Nu vill vi tända ljus, krypa upp i soffan och bara mysa. Mörkret och det eventuella höstrusket får oss också att vilja satsa extra mycket på tända ljus, sprakande brasa och vackra ljusslingor.

Att investera i en vacker lampett och några lyktor att sprida ut i hemmet ger verkligen den där mysiga och ombonade känslan vi så väl behöver just nu.

Inomhusväxter vi gärna inreder med på hösten

Säsongen för färska blommor från trädgården är över och istället kan man nu pryda sitt hem med torkade blommor i alla dess former och färger. Höstens favorit brukar vara hortensian och den är så vacker både färsk och som torkad.

Fyll väggkorgen IRIS med lite växter och du har ett vackert alternativ till de traditionella kransarna.

Utöver blomsterarrangemang med torkade växter har vi krukväxterna som vi nu gärna omger oss av i mängder för att få en ombonad och mysig känsla i hemmet. Extra fint och lummigt blir det om man varierar vanliga krukor med amplar, korgar samt piedestaler.

Bilder från Strömshaga. Tagna av Emelie Sundberg och Emma Johansson

Skördetider

skördekorg IRIS Strömshaga

Äntligen är det skördetider och vi får nu skörda allt vi arbetat för under våren och sommaren. Och har man inte trädgård finns många självplock runtom i landet. Dessutom bjuder nu skogen på både bär och svamp.

rotfruktsborste

Från jord till bord

Assiett FLORA

Vi toppar vår smörgås med det trädgården har att erbjuda och strör på lite ätbara blommor för syns skull. Smörgåsen serverar vi på den vackra assietten FLORA. I denna serie finns även mattallrik samt skålar.

Lagra och förvara

Ball Mason Jars

Har man lyckan att få stor skörd är det en utmärkt idé att lagra för att kunna njuta under årets alla månader. Gör exempelvis inläggningar, fermentera grönsaker, koka ihop en god marmelad eller gör en läskande saft.

Ball Mason Jar

Glasburkarna Ball Mason Jars kan användas till att förvara torrvaror, inläggningar, marmelader samt till drycker. Locken till glasburken är speciella eftersom de är i två delar och skapar ett vakuum i glasburken vilket gör dem perfekt som konserveringsburkar. 

Kryddväxter

skördetider

Kryddväxter är enkla att spara och förvara genom att antingen frysa in dem eller torka dem. Kryddor som exempelvis gräslök och persilja fungerar bäst som fryst medan kryddor som oregano och timjan bör torkas.

Vid torkning kan man sprida ut kryddorna på torkställningen med bambufat eller hänga upp knippen (luftigt) i den praktiska hängaren. Förvara sedan de torkade kryddorna torrt och mörkt.

Sensommarblommor

skördekorg IRIS från Strömshaga skördetider

Den här tiden på året är fantastiskt vacker med dahlior, rosor och andra sensommarperenner. Plocka en bukett för att njuta utav blommorna även inomhus. Utgå från vad du har för vas innan du bestämmer om det ska vara ett stort fång med blommor eller en enstaka blomma i en liten vas.

Missa inte den populära blomsterfakiren som hjälper till att hålla blomsterstjälkarna på plats. Den är till stor hjälp för att få  blomsterarrangemanget på plats.

skördetider

Nu är det även en perfekt tid att samla in frön för att kunna njuta utav allt det härliga även nästa trädgårdssäsong. 

Lägg dina frön i papper, exempelvis ett kuvert, märk med namn och årtal och förvara dem sedan i exempelvis de vackra förvaringsburkarna från det engelska varumärket Burgon & Ball. Optimal temperatur för förvaring av fröer är någonstans mellan 14 och 16 grader.

Tips & inspiration till sommarens trädgårdsfester

tips & inspiration till sommarens trädgårdsfester
Bild: Affari of Sweden

Det är mycket att fira så här års. Mors dag, konfirmationer, nationaldag, student och midsommar. Men även en enkel grillmiddag med ett par vänner kan bli en nog så mysig kväll. Eller varför inte bjuda in på trädgårdsfest eller en kväll på stranden med lite mat och dryck?


Välkomstskålen

Välkomstskålen är utbringad och festen/middagen kan börja! Var i god tid och ladda upp med ordentligt med is för vad är godare och mer svalkande än en iskall dryck en varm sommarkväll?

Drycken kyler vi i champagnekylare. Och när välkomstskålen är uppdrucken kan du sätta champagnekylaren på bordet fast den här gången i form utav en vas. 

Eller varför inte duka upp till en drinkbuffé och låta dina gäster blanda sin egen dryck. Färgglada sommardrinkar med isbitar och skivade frukter är ett måste på en trädgårdsfest!

Det är även ett bra sätt att aktivera gästerna och de olika drinkarna kanske också blir festens första samtalsämne.

Tänk dock på att organisera ditt drinkbord så att du placerar alkoholhaltig dryck på en plats och alkoholfri dryck på en annan. Det ger struktur och dina gäster kan tydligt se vad som är vad.


Smaklig måltid!

tips & inspiration till sommarens trädgårdsfester

Smaklig måltid, vare sig det är buffé, femrätters eller en riktigt god grillmiddag. Lägg upp din mat på vackra fat och använd gärna fantasin. En skärbräda kan bli ett vackert uppläggningsfat och en gammal charmig träplanka kanske är perfekt som underlägg. 


Sommarens bär och annat sött

tips & inspiration till sommarens trädgårdsfester

Och vad är väl ett kalas utan tårta och/eller andra bakverk? Fikabrödet läggs upp på vackra tårtfat samt kakfat och smyckas med trädgårdens blommor.

Kakor och andra godsaker kan även vara i vackra glasburkar. Missa inte de fantastiskt fina glasburkarna JEKYLL som är perfekta att ha framme på ett fikabord. 


Belysning för en mysig feststämning

En av de bästa sakerna med sommaren är de ljusa kvällarna. Men ju längre in på sommaren det går desto mer skymmer det och behovet av belysning blir större. Bunkra upp med flera ljusslingor tvärsöver bord och sittplatser för att få en härlig inramning.

Fördelen med att vara ute i trädgården är att man kan använda sig av träd och buskar för att hänga upp lyktor och ljusslingor

Det är inte alla kvällar som bjuder på värme men lusten att ändå sitta utomhus för att njuta av den svenska sommaren får oss att vara kvar ute så länge det går.

Eldkorgar är ett bra sätt att hålla värmen samt även att få en fin stämningsbelysning. Ha även en korg fylld med varma filtar som dina gäster kan vira in sig i när solen har gått ner.


Gå bort-present

Har du turen att vara bortbjuden på fest? Visa din uppskattning genom en fin gå bort-present. 
En flaska är en vanlig och uppskattad present men passa gärna på att göra något mer med flaskan för att visa att du lagt ner omtanke och tid på din present. Här är flaskan virad i en vacker linneservett samt en vinöppnare.

Andra exempel på present är doftljus eller en god olivolja från Gridelli.

En ny trädgårdssäsong är igång

Planteringsbord MAX

En ny trädgårdssäsong är igång! Ljuset kommer tillbaka och gränsen mellan inne och ute suddas ut.

Och när ljuset kommer tillbaka är det äntligen dags att inreda för odling. Som bas är det skönt att ha ett bord som tål både jord och vatten samtidigt som det är bekvämt att stå vid för arbete med växter, arrangemang och omplantering.

Planteringsbordet MAX är i trä och plåt och är lika snyggt som stabilt. När bordet inte används är det enkelt att stuva undan för förvaring. Det är bara till att lyfta av skivan och fälla ihop bockarna.

Posters med växtmotiv

Poster med växtmotiv från Sköna Ting - Trädgårdssäsongen 2022 är igång!

Har man ett stort trädgårdsintresse så syns det även ofta på inredningsstilen. Från vår svenska leverantör Sköna Ting har vi vackra postrar med olika växtmotiv.  Postrarna finns i i 48 olika motiv samt i 3 olika storlekar.

Frösådd

Cremevit burk för fröpåsar - Trädgårdssäsongen 2022 är igång!

I och med att det nu är hög tid för vissa grönsaker och blommor att frösås så kan vi väl även säga att det nya trädgårdsåret har börjat! 

Den fina förvaringsburken för fröpåsar hör till en utav våra storsäljare.

Trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap från Burgon & Ball - Trädgårdssäsongen 2022 är igång!

Engelsmännen har en viss förkärlek till sina trädgårdar och vårdar sina trädgårdar på ett mycket speciellt sätt. Att vårda sin trädgård är en gammal tradition och ur det har det även vuxit fram många engelska varumärken med inriktning på trädgård. En gemensam nämnare bland dessa varumärken är kvalitet och design.

Burgon & Ball är ett sådant varumärke och startades redan 1730. Då som nu kännetecknas deras trädgårdsredskap av en fantastisk kvalité. Alla trädgårdsredskap från Burgon & Ball har 5 års garanti mot eventuella fabrikationsfel.

Omplantering och sticklingar

Glaskupa/växthus - Trädgårdssäsongen 2022 är igång!

Krukväxterna är väl värda lite extra kärlek efter en mörk vinter. Plantera om växterna i ny och näringrik jord samt i rengjorda krukor. Passa även på att ta sticklingar av dina favoritväxter.

Terrakottakruka från Bergs Potter - Trädgårdssäsongen 2022 är igång!


Senaste blogginläggen

Inredningstrender 2022

2022 ser vi inredningstrender som kretsar mycket kring det handgjorda, naturliga och ombonade. Hantverk, återbruk och vintage ger det där lilla extra till våra hem, men också vackra glasföremål och mängder av trä i alla dess former.

Naturnära och miljövänliga material

Inredningstrender 2022. Naturnära och miljövänliga material.
Bild: Wikholm form

2022 vill vi se ännu mer naturmaterial hemma. Vi väljer att inreda med färre men mer genomtänkta föremål och väljer gärna det unika och handgjorda.

 • Flätade material som korgar, fat och rottingmöbler i kombination med textil i linne och bomull ser man hos många utav våra leverantörer. 
 • Bambu. Bambu är den snabbast växande växten på planeten samt ger slitstarka och hållbara möbler och inredning.
 • Trä. Ljust och skandinaviskt är hetare än någonsin, det ljusa träslaget kommer tillbaka med stormsteg. 

Jordnära färger

Inredningstrender 2022. Jordnära färger.
Bild: Wikholm form

Trendfärgerna går i neutrala och jordnära färger men vi bjuds även på färgklickar i grönt, harmoniskt blått, lila och pasteller.

 • Basen består ofta av bruna och beige toner.
 • De dova beige nyanserna förstärks med brända toner av orange och röd.
 • Grön färg trendade stort 2021 och kommer det här året att synas ännu mer och i fler nyanser.
 • En färg som kommer att dominera stort är lila i flertal nyanser, allt från ljus lavendellila till djup plommonlila.

Textil i lappteknik

Inredningstrender 2022. Textil i lappteknik.
Bild: Wikholm form

Mjuka filtar och kuddar med blandad textur skapar den sköna, ombonade känsla vi söker i hemmet. Något vi ser mycket utav bland 2022 inredningstrender.

 • Styla i olika lager och se gärna återvunnen textil med nya ögon. Traditionell lappteknik kommer stort och det känns självklart att skapa vackra mönster av gamla stuvbitar.
 • Andra material som kommer dominera det nya året  är qulitat samt mjuka material som teddypäls och velour. 

Speglar i nya former – en utav inredningstrenderna 2022

Speglar i nya former.
Bild: Nordal

En av de största inredningsdetaljerna de senaste åren har varit speglar.

 • Det är framför allt trendigt att inreda med runda och små speglar, ibland istället för konst.
 • Vi kommer att se speglar med udda och böljande former. Speglar som ger väggarna ett rejält statement.
 • Speglar ger mer rymd och harmoni i ett hem.

Transparent inredning

Transparent inredning.
Bild: Affari of Sweden

Transparenta möbler och belysning samt glas och vaser i klarglas är en stor trend 2022. Glas och vaser som vackert reflekterar innehållet är en tidlös trend. Vi vill ha det där perfekt operfekta glaset som är skapat av skickliga hantverkare. 

Så skapar du ett julfint hem

Doften av jul

Nu börjar den komma smygandes – doften av jul. En och annan hyacint följer med hem från plantskolan och köket börjar inta doften av kanel, nejlika och glögg. Ett första tecken på att ditt hem börjar förvandlas till ett julfint hem.

Hyacintvaser

Doften är en viktig del i inredning eftersom man berörs extra mycket när alla sinnen blir tillfredsställda. Och just julen är en högtid med massor av dofter och kanske är det så att den bästa doften av dom alla kommer från julgranen?!

Julen 2021

Stunden då man klär granen är helig för många och vissa påstår att det är just vid det tillfället som julen börjar.

En rofylld själ skapar ett rofyllt hem

Så hur skapar man då ett julfint hem? Börja med att sänka kraven och dra ner på stressen. Tänk efter vad som är viktigast för dig och tillåt dig att ta genvägar och istället satsa på det som ger dig glädje och energi. Kanske älskar du att göra fina inslagningar och då är det perfekt att verkligen gå all-in på julklappsinslagning och istället kanske lämna över köksarbetet till någon annan.

julklappsinslagning

Och kom ihåg, det är årets mörkaste årstid och de där dammråttorna som dansar omkring på golven syns knappt ändå så här års.

Julbelysning i olika former

Julen 2021 är strax här och nu har vi en tid framför oss med härlig planering och förberedelse inför juldagarna. Kanske är det rentutav förberedelserna som är det bästa med julen?
Med advent börjar juldekorationen åka fram och välbehövlig belysning i form av julstjärnor, adventsljusstakar, ljusslingor och ljus.

julbelysning inomhus

Dekorationsbelysning är mysigt året runt men är väl ändå som mest välbehövlig just nu under den mörkaste delen av året. Kombinera julstjärnor med julslingor och frossa i levande ljus (under uppsikt!).

julbelysning utomhus

Kom även ihåg belysningen utomhus. Ljusslingor, lyktor och marschaller ger ett inbjudande hem.

Juldekoration med stor del från naturen

juldekoration från naturen

För att få ett mer personligt julhem kan man med fördel kombinera nya juldekorationer med gammaldags julpynt. Blanda upp detta med juldekoration från naturen i form av granris, mossa, grenar, kottar m.m.

En fin girlang gör du exempelvis av granris och amaryllis. Fyll amaryllisstjälken med vatten när den hänger upp och ned så håller den lika länge som in en vas.

Låt gottebordet bli en del av inredningen


Glögg, pepparkakor, julgodis, julnötter m.m. Är det någon högtid man inte går omkring hungrig så är det väl just på julen.

gottebord jul

Det här är högtidernas högtid om du älskar att baka och/eller laga mat. Ta fram dina vackraste skålar och fat och låt ditt hemgjorda julgodis, julnötter och satsumas bli en del utav inredningen. Detta tillsammans med ljusslingor och en julväxt blir ett vackert julstilleben som passar både liten som stor.

God Jul önskar vi på Hemlängtan.com!

Inspiration och tips för hemmakontoret

Vi är många som har möjlighet att arbeta eller studera hemifrån och därför är i behov av att skapa en plats i hemmet för arbetsro.
Här ger vi inspiration och inredningstips för både hemmakontoret samt den lilla arbetsvrån. Skapa en inspirerande arbetsmiljö som ger kreativitet, produktivitet och arbetsro.

Hemmakontor eller en mobil arbetsplats?

Börja med att planera vilken plats i ditt hem du har möjlighet att ha som kontor.  Skapa, oavsett storlek eller plats, ett utrymme där du kan jobba varje dag. En arbetsplats ska helst vara en plats där du kan jobba ostört och som du kan gå ifrån när du tar paus eller avslutar jobbdagen.

Har du möjlighet att ha ditt hemmakontor i ett separat rum eller i en separat del av ditt hem är det att föredra. Har man en fast plats som man förknippar med arbete är det lättare att skifta sitt mindset mellan arbetstid och ledighet. 

hemmakontor Nordal

Men även om man inte har möjligheten att ha ett separat arbetsrum i hemmet så kan man ändå skapa en yta att hitta arbetsro på. Och visst fungerar det att sitta vid matbordet, men tänk på att det kan vara bra att plocka undan allt arbetsrelaterat material när arbetsdagen är slut så att det blir en tydlig gräns mellan arbetstid och ledig tid.

Fördelen med att ha en mobil arbetsplats är att det också blir lättare att variera arbetsplatser i hemmet och därmed även variera sin arbetsställning. Kanske man kan ändra arbetsplats beroende på arbetsuppgift? Behöver man läsa längre dokument kanske läsfåtöljen eller soffan är att föredra medan vissa uppgifter sköts bäst från ett bord och en ergonomiskt riktig stol. Ett telefonsamtal kanske man kan ta utomhus om solen tittar fram?

Ha en röd tråd

För att få ett enhetligt intryck kan det vara bra om hemmakontoret smälter in med övrig inredning i hemmet. Möblerna i ett hemmakontor kan med fördel vara relativt diskreta möbler som ger rummet ett stiligt och snyggt intryck. Andra sätt att skapa en röd tråd med övrigt i hemmet är med hjälp av färger, material osv.

hemmakontor Nordal

En plats för kreativitet

En arbetsplats innebär ofta en plats för kreativitet och produktivitet. En inspirerande miljö stimulerar din kreativitet och just därför är det viktigt att planera inredningen lite extra kring din arbetsplats.

hemmakontor Nordal

Se över skrivbordet och byt ut pappershögar och gamla kaffemuggar till fina förvaringslådor, gröna växter och ett vackert doftljus. På väggen kan man ha vackra prints och anslagstavla för exempelvis inspirerande moodboards.

Ergonomi

Val av stol är beroende på hur mycket man kommer att använda sitt hemmakontor. Jobbar man hemifrån vid enstaka tillfällen eller har en arbetsplats för att enbart betala räkningar och gå igenom post krävs det inte en riktig skrivbordsstol. Här har man möjlighet att istället välja en stol för dess design och för att den smälter bra in i inredningen.

stol hemmakontor Nordal

Om du istället arbetar hemifrån ofta kan det vara bra att tänka på att det ska vara en ergonomiskt bra arbetsplats. Ha en bra stol och bra arbetsbelysning. Extra bra är det om man har möjlighet att även kunna stå upp och arbeta vissa delar av dagen.

Förvaring

Satsa även på en förvaringsmöbel för pärmar och dylikt. Mindre saker som exempelvis pennor kan kan man ha i vackra förvaringslådor.

hemmakontor förvaringslåda Nordal

Less is more i ett hemmakontor eftersom en städad och ordningssam arbetsplats gör att det är lättare att fokusera på sin arbetsuppgift.

hemmakontor förvaring Nordal

Ha koll på tiden

När man jobbar hemifrån är det lätt hänt att inte hålla sig till sina ordinarie arbetstider. Det kan vara hushållssysslor, TV eller annat som lockar och “stjäl” arbetstid. Eller så så har man svårt att slita sig från sin dator och tycks aldrig riktigt kunna avsluta sin arbetsdag.

Börja din arbetsdag med att sätta upp mål för dagen och gör en “att-göra-lista” som du håller dig till. Gör ärenden som inte har med jobbet att göra utanför arbetstid precis som vanligt.

väggklocka hemmakontor Nordal

Ha en klocka vid din arbetsplats och håll dig till din plan. Och kom ihåg att lika viktigt det är att hålla sig till sin arbetsplan lika viktigt är det att planera in korta pauser i sin arbetsdag.
Planera även in en lunchrast i ditt jobbschema för att röra på dig samt byta miljö. Ta en lunchpromenad eller en löprunda. Träning och miljöombyte ökar välbefinnandet och gör oss mer kreativa och effektivare enligt forskning från Stockholms Universitet och Karolinska Institutet.


Produkter till hemmakontoret

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.