Inred med rött till julen – Tips för en klassisk stämning

Nedräkningen till jul har börjat! Första snön faller och längtan till julens värme kommer smygandes. Julen kan vara den högtid som får oss att längta som mest efter traditioner. Traditionell juldekoration handlar mycket om känslor – den varma glöden av en sprakande eld, doften av gran och kanel, och inte minst den inbjudande röda färgen som omfamnar oss i kyliga vinternätter. Inred med rött till julen och du har ett säkert kort för att skapa den där oemotståndliga julstämningen.

Inred ditt hem i traditionell julstil med röda och vita textilier.

Textilier i julens texten

Textilier är en viktig bas för att skapa av en traditionell julkänsla. Börja med att byta ut kuddfodralen i soffan mot röda och vita varianter. Mönster med julmotiv som stjärnor, renar och hjärtan är klassiska val, men även enfärgade röda och vita kuddar kan höja julstämningen.

Prydnadskuddar i rött och vitt

Och glöm inte köket – röda kökshanddukar och en julig duk på matbordet är en enkel men effektiv detalj.

Duka med rött och vitt.
Juldukning i rött och vitt.

Ljusens magi

Det är vackert att kombinera olika lyktor och ljusstakar.

Ljuslyktor är pricken över i:et för att skapa en mysig julatmosfär. Sprid ut ljuslyktor av olika storlekar och former i hemmet. En stor lykta kan man exempelvis har vid entrén för att välkomna gästerna med värme.

Kombinera stora och små lyktor i ditt hem.

Mindre värmeljuslyktor och ljusstakar kan grupperas på bord, på hyllor eller i fönstren för att skapa ett stämningsfullt sken.

Vacker ljusstake i fönstret för att skapa julkänsla
Ljusstakar på matbordet är den perfekta dekorationen i ett julmysigt hem.

Och varför inte välja doftljus med kryddiga juldofter som kanel, äpple och apelsin för att väcka alla sinnen?

Det lilla extra

Glöm inte heller vackra dekorationer som ger den där extra julkänslan. En julkrans på dörren, en samling små tomtar på en hylla, eller varför inte klassiska julstrumpor som hänger från spiskronan?

Enkla men vackra dekorationer för så mycket!

Slutligen, kombinera gärna det röda med inslag av guld, silver och grönt för en balanserad och festlig inredning. Ett par guldiga ljusslingor tillsammans med röda detaljer kan lyfta hela rummet och skapa en inbjudande glans.

Ljus och textilier är två viktiga element för ett julmysigt hem.

Inred med rött till julen, dekorerar med varma textilier och ha levande ljus för att skapa en mysig och traditionell jul.

Bilder: Emelie Sundberg and Emma Johansson via Strömshaga

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.