Gör din uteplats sommarklar – Bästa tipsen för utemöbler

Äntligen är sommaren här, och det är hög tid att tänka på hur du kan göra din uteplats eller trädgård till den perfekta oasen för avkoppling och umgänge. Med rätt utemöbler och några enkla tips kan du förvandla din uteplats till en inbjudande och stilfull plats som du och dina gäster kommer att älska.

Vackra utemöbler i form av en grupp loungemöbler från varumärket Affari of Sweden.

Välj rätt utemöbler

När du väljer utemöbler är det viktigt att tänka på både stil och funktion. Valet av material är inte bara avgörande för möblernas utseende, men också för deras livslängd och underhållsbehov.

 • Trä: Trämöbler ger en tidlös och varm känsla till din uteplats och passar väl in i nästan alla miljöer. Hållbara träslag som teak, ceder och akacia är särskilt populära för utomhusbruk eftersom de naturligt står emot röta och skadedjur. Trä kräver regelbunden behandling med olja eller lack för att behålla sin skönhet och hållbarhet.
Bloomingville Hampton utebord i akaciaträ, elegant presenterat på en solig terrass med sittplatser, drycker och frukter, perfekt för avkopplande stunder utomhus.

 • Metall: Metallmöbler, som de gjorda av aluminium eller smidesjärn, erbjuder en robust och väderbeständig lösning. Aluminium är lätt, rostfritt och lätt att flytta, medan smidesjärn är extremt stabilt och kan tåla hårt väder. Dessa material kan ge din uteplats en modern eller industriell känsla och är ofta tillgängliga i en mängd olika pulverlackerade finishar för extra hållbarhet och färgval.
Utemöbler VISBY från varumärket Affari of Sweden

 • Rotting: Syntetisk rotting är ett populärt val för utemöbler på grund av dess hållbarhet och väderbeständighet. Till skillnad från naturlig rotting, som kan vara känslig för fukt och sol, är syntetisk rotting tillverkad för att stå emot elementen och behåller sin form och färg år efter år. Möblerna är också lätta att flytta och omarrangera, vilket gör dem idealiska för de som gillar att regelbundet uppdatera sin uteplatsens layout.
Avslappnande uteplats med en rottingfåtölj täckt av en dekorativ filt, omgiven av grönska och rustika tillbehör som en liten rottingbord och blomvaser.

När du väljer material för dina utemöbler, överväg även möblernas placering och hur mycket underhåll du är beredd att lägga ner. Vare sig du föredrar den naturliga skönheten hos trä, den industriella skärpan hos metall, den hållbara mångsidigheten hos rotting, eller det praktiska och färgglada i plast och harts, så finns det alternativ som kan uppfylla dina behov och förhöja din uteplats.

  Skapa funktionella ytor – äta & socialisera

  Att skapa en inbjudande och funktionell matplats utomhus kan göra alla måltider till en speciell tillställning.

  • Matbord: Välj ett rymligt matbord som passar till storleken på din uteplats och det antal gäster du vanligtvis underhåller. Ett utdragbart bord kan vara en flexibel lösning som anpassar sig efter olika sällskapsstorlekar. Material som teak eller metall med en väderbeständig finish är både hållbara och stiliga alternativ.
  • Stolar: Bekväma stolar är avgörande för långa middagar och sociala tillställningar. Överväg stolar med armstöd och anpassade dynor för extra komfort. Om utrymme tillåter, kan stolar med svängfunktion eller roterande bas erbjuda en lekfull och avslappnad känsla.
  • Placering: Planera placeringen av matplatsen så att den är både praktisk och trevlig. Ett läge med utsikt över trädgården eller nära köket är idealiskt. Se också till att det finns tillräckligt med utrymme runt bordet för att gäster enkelt ska kunna röra sig, även när stolar är utdragna.
  Stilfull uteplats med svart matbord och stolar i en lummig trädgård, dekorerad med glas, en silverfärgad kanna och en filt på stolen.

  Plats för avkoppling

  Att ha en särskild plats för avkoppling i trädgården kan förvandla din uteplats till en verklig tillflyktsort.

  • Solstolar: För soliga dagar är solstolar ett måste. Välj modeller som kan justeras i olika positioner och har slitstarka, bekväma dynor. Placera dem i soliga områden för solbad, eller i skuggan för de som föredrar att läsa en bok utan att bli för varma.
  • Hängmattor: En hängmatta upphängd mellan två träd, eller på en särskild ställning, erbjuder en ultimat avslappningsplats. De är perfekta för en tupplur eller bara för att gunga lugnt och njuta av en fridfull stund. Välj en hängmatta i ett material som andas och som stödjer ryggen väl.
  • Sidorum: Skapa en avskild plats för avkoppling genom att omge området med exempelvis gröna växter. Detta ger en känsla av privat och lugn oas.

  Genom att noggrant överväga placering, komfort och materialval kan du maximera njutningen och användbarheten av din uteplats.

  En hängmatta är en perfekt plats för avkoppling varma sommardagar. Den här vackra hängmattan kommer från varumärket Bloomingville.

  Dekorationstips

  • Textilier: Att välja rätt textilier kan förvandla din uteplats till en inbjudande och bekväm plats. Kuddar och filtar erbjuder inte bara ökad komfort utan blir också stilfulla accentdetaljer som kan förändra utseendet på din uteplats. Tänk på att variera färg och mönster för att skapa en lekfull och personlig atmosfär som speglar din personliga stil.
  Idyllisk uteplats med en bambusoffa dekorerad med kuddar och en brun filt, placerad bredvid en vitkalkad vägg med hängande växter och rustika krukor.

  • Belysning: God belysning på din uteplats förlänger dess användbarhet långt in på kvällarna och skapar en varm och välkomnande atmosfär. Det finns många typer av utomhusbelysning att välja mellan, allt från ljusslingor till ljuslyktor. Använd olika ljuskällor för att skapa djup och dimension på din uteplats, och välj varmare toner för en mysigare känsla.
  Stämningsfullt ljus i en rottinglykta på ett grått bord med suddig bakgrund av trädgårdsgrejer och keramikkrukor.

  Utforska vårt sortiment av utemöbler och tillbehör för att hitta allt du behöver för att göra din uteplats redo för sommaren.

  Bilder från: Affari of Sweden, Bloomingville samt Nordal

  Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
  Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.