Terrakottakrukor – en tidlös klassiker för ditt hem och trädgård

Terrakottakrukor - en tidlös klassiker för ditt hem och trädgård

Terrakottakrukor har varit en älskad klassiker runt om i världen i århundraden. Från de antika grekernas frodiga trädgårdar till de moderna minimalistiska hemmen har terrakotta varit ett populärt val. Men vad är det som gör terrakottakrukor så speciella? Följ med oss när vi dyker ner i terrakottans härliga värld och tar reda på varför den är så bra för dina växter.

Vad är terrakotta?

Terrakotta, som bokstavligen betyder "bränd jord", är en typ av keramik gjord av naturligt lera som har formats och bränts.
Terrakottakrukorna från Bergs Potter är handgjorda.

Terrakotta, som bokstavligen betyder “bränd jord”, är en typ av keramik gjord av naturligt lera som har formats och bränts. Dess unika röda-orange färg kommer från järnoxiden i leran. Tack vare att materialet är poröst är det ett utmärkt val för både krukor och plantor. Porerna i terrakotta gör nämligen att luft och vatten kan cirkulera genom krukans väggar. Det här främjar en sund rotmiljö och minskar risken för att växterna får för mycket vatten.

Handgjorda terrakottakrukor från Bergs Potter

Fördelar med terrakottakrukor

Fördelar med terrakottakrukor

Terrakottakrukor erbjuder flera fördelar som gör dem till ett smart val för både inomhus- och utomhusbruk:

  • Andningsförmåga: Terrakottas porösa natur tillåter rötterna att andas, vilket leder till starkare och hälsosammare växter.
  • Naturlig skönhet: Med åren utvecklar terrakotta en vacker patina som tillför en charmig och rustik känsla till din trädgård eller ditt hem.
  • Hållbarhet: Vissa högkvalitativa terrakottakrukor är behandlade för att motstå frost, vilket gör dem lämpliga för användning året runt.

Att välja rätt kruka för din växt

När du väljer en terrakottakruka, börja med att fundera på vad din växt behöver. Är det en stor planta som söker ett nytt hem? Då kan våra större krukor och urnor från Wikholm Form och Affari of Sweden vara precis vad du letar efter – perfekta för att ge lite wow-faktor till din trädgård eller balkong.

Krukor och urnor från Wikholm form

Och om det är elegans och finess du är ute efter, så har Bergs Potter några riktigt fina handgjorda terrakottakrukor som inte bara ser bra ut utan också gör jobbet med bravur. Glöm bara inte att kolla att krukan du väljer har bra dränering, så du undviker det där tråkiga med övervattning.

Terrakottakruka med bra dränering

Skötselråd för terrakottakrukor

Även om terrakotta är hållbart, förlänger ordentlig skötsel dess livslängd ännu mer. Rengör krukor regelbundet för att undvika saltuppbyggnad, och om du bor i ett kallare klimat, överväg att förvara dina terrakottakrukor inomhus under vintern för att skydda dem från frostskador.

Skötsel av terrakottakrukor

Oavsett om du är proffs med gröna fingrar eller precis börjat få upp ögonen för växternas underbara värld, har terrakottakrukor det där lilla extra. De kombinerar snygg design med smart funktionalitet och tål att användas år efter år. Ta en titt på vårt sortiment av terrakottakrukor från Bergs Potter, Wikholm Form, Strömshaga och Affari of Sweden. Här hittar du den perfekta krukan som verkligen kommer att få dina växter att stråla och ta din gröna oas till nästa nivå.

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när varan finns i lager igen om du anger en giltig epost nedan.
Email Vi kommer inte att dela din epost-adress med någon annan.